Защо Lindt е различен

3.Изобретението на Lindt

Има шоколад. Има и шоколад Lindt. Открийте тайните на перфектния шоколад...Изобретението на Lindt

Когато шоколадът пристига в Европа за първи път, той няма нищо общо с това, което познаваме в момента. Той е груб и сух и не се топи в устата. Тогава през 1879 г., Рудолф Линдт променя процеса на приготвяне на шоколад, с изобретяването на „коунчинга”. Ето как постигаме кадифената гладка текстура, която ни отличава и която клиентите ни очакват от шоколада Lindt.

История за откриването на „коунчинга”

Мечтата на Рудолф Линдт е да направи невероятно гладък шоколад, затова той инвестира в оборудване втора употреба и работи неуморно, експериментира с процеса и формулата. Един петък вечер, Линдт напуска фабриката, без да довърши работата си. Дали е забравил да изключи смесителната машина или я е оставил умишлено, можем само да гадаем. Но машината продължила да работи през целия уикенд. Когато се връща в понеделник, това, което открива, е мечтата му: блестящ и гладък течен шоколад. Технологията се усъвършенства непрекъснато и днес, новаторското изобретение на Линдт се използва в цялата индустрия.


Коунчинг

Коунчингът е основна стъпка в процеса на приготвяне на шоколад, при който ароматът и текстурата се усъвършенстват чрез непрекъснато разбъркване и едновременно затопляне.
 
 

Как работи процесът на коунчинг

След изпичането и смилането на какаовите сърцевини, получената чиста какаова маса (наричана какаов ликьор), се смесва с други съставки като захар и мляко и след това се смила още вежнъж фино, за да се подготви сместа за коунчинг. Ето как работят най-модерните машини за коунчинг на Lindt: дългият процес на интензивно смесване, разбъркване и аериране на нагрят течен шоколад елиминира нежеланата киселинност и горчивина, и не се различава от изпарение. Времето, прекарано в коунчинг, също разтваря всички бучки, за да създаде невероятно гладка шоколадова текстура. След този етап, шоколадът е готов да се трансформира във всички ваши любими продукти на Lindt.

Важни дати в историята на шоколада

3500 B.C.

Първата употреба на какаови зърна е била в Санта Ана (Ла Флорида) в Еквадор, от културата на Майо Чинчипе

 

1830

Първоначално консумиран само като напитка, първият твърд шоколад е изобретен от Британската шоколадова фирма J. S. Fry & Sons.

 

1879

Рудолф Линдт изобретява машина за коунчинг, която прави възможно производството на гладък и богат шоколад

 

Основни моменти в историята на Lindt«Машината разбърква интензивно шоколада, придавайки копринена текстура на шоколада Lindt.»

 
– Майстор на шоколада Lindt
 

Уникално изпичане и смилане

Най-добрите съставки