Научете се да дегустирате като Майстор на шоколада

От интензивния какаов аромат и сложните нюанси на вкуса, до гладката кадифена текстура, насладете се на Lindt по начина, по който ние смятаме за най-добър: с всички пет сетива.

Master Chocolatier examining chocolate bar.

Зрение

Първото впечатление също е важно, когато става въпрос за опитване на шоколад. Затова обърнете внимание на това как изглежда шоколада - цвят, гладка структура и блясък.

Осезание

Сега можете да докоснете структурата на повърхността (от гладка, до груба или зърнеста).

Master chocolatier feeling chocolate bar.
Master Chocolatier listening to chocolate bar snap.

Слух

Сложете парченце шоколад до ухото си и го счупете. Внимавайте за звука, който се чува: може да бъде отчетлив или по-скоро приглушен. Висококачествените шоколади без пълнеж, се отчупват с отчетливо доловимо щракване. Ръбът на отчупването е гладък, без натрошаване.

Обоняние

Може да използвате обонянието си, за да доловите множеството аромати: може или да вдишате аромата като държите парченце точно под носа си или да оставите шоколадът да се стопи в устата ви, като издишате и вдишате ароматите.

Master Chocolatier smelling the delicious aroma of chocolate.
Master Chocolatier tasting chocolate.

Вкус

Това е най-интензивното усещане от тестването на шоколад: позволете на парченце да се разтопи бавно в устата ви. Разпределете шоколада с езика си, за да достигне до всички вкусови нервни окончания. Какво е възприятието?

Погрижете се да изчистите небцето

Ако опитвате различни варианти, изчистете небцето между всяка дегустация: с бял хляб, със слаб шипков чай или минерална вода. Преди дегустация не пушете и не яжте храна със силни подправки.

Започнете дегустацията с шоколад с най-ниското процентно съдържание на какао. Започнете с бял шоколад, после млечен и накрая с тъмен шоколад. Постепенно се изкачвайте във вариантите с високо съдържание на какао. Шоколадът е най-добре да се опитва в спокойна атмосфера, за да може да се концентрирате върху възприятията си. Ето и основните принципи, които да следвате.

Един от нашите най-любими

Нашият най-продаван тъмен шоколад Excellence 70% постулира балансът между горчиво и сладко.

Пътешествие от какаовото зърно до шоколада

Ние се гордеем с това, което правим. Това означава, че ние сме едни от малкото производители, които създават шоколад от какаовите зърна - до шоколада. Това ни дава възможност да контролираме всеки един етап от процеса, за да може да гарантираме, че вие получавате най-добрия качествен шоколад. Всеки път.

Перфектни съчетания

За допълнителна дълбочина и по-богат вкус, опитайте нашия тъмен шоколад с внимателно подбрана селекция от кафе, чай и вино. Опитайте съчетанието на най-обичания Excellence Портокал с макиато от Боливия за несравним нюансиран вкус. Открийте още комбинации с Lindt.