Смята се, че през 17-ти век за първи път се появяват пралините. Според легeндата, това са първите десерти, които комбинират бадеми със захарен сироп, създадени в кралския двор на Краля Слънце Луи XIV.

Смята се, че през 17ти век за първи път се появяват пралините. Според легандата, това са първите десерти, които комбинират бадеми със захарен сироп, създадени в кралския двор на Краля Слънце Луи XIV.


Създател на този деликатес е главният готвач на френския фелдмаршал Comte du Plessis Praslin. Главният готвач решава да ги нарече "пралини" в чест на фелдмаршала. Оттам нататък фелдмаршалът използвал творенията, кръстени на него, за да очарова дамите от кралския двор, но и за сваляне на напрежението в напрегнати моменти на дипломатически преговори.

Отнема известно време за създаването на фините шоколадови пралини, на които се наслаждаваме днес. Едва през 1879 г., когато Рудолф Линдт въвежда революционната техника на "коунчинг", се постига деликатната глазура на днешните пралини.

Създател на този деликатес е главният готвач на френския фелдмаршал Comte du Plessis Praslin. Главният готвач решава да ги кръски "пралини" в чест на фелдмаршала. От там нататъка фелдмаршала използвал творенията кръстени на него, зада очарова дамите от кралския двор, но и за сваляне на напрежението в напрегнати моменти на дипломатически преговори.

Отнема известно време за създаването на фините шоколадови пралини, на които се наслаждаваме днес. Едва през 1879 г., когато Родолф Линдт въвежда революционната техника на коунчинг, се постигна деликатната глазура на днешните пралини.