Историята на Lindt

Предприемачески дух. Шанс за откритие. Перфектно партньорство. Това е историята на възникването на Lindt & Sprüngli.

1800

Пионери в шоколада

Всичко започва с откриването на малка сладкарница на Дейвид Шпрюнгли в Цюрих. Бизнесът бързо се разраства, благодарение на предприемаческия дух и страст на Шпрюнгли. Скоро Шпрюнгли е познато и уважавано име в шоколадовата индустрия.

1845: Ранен успех

В малкия сладкарски магазин на Marktgasse в стария град на Цюрих, Дейвид Шпрюнгли и синът му Рудолф Шпрюнгли-Аман произвеждат първия твърд шоколадов блок в немскоезичната част на Швейцария. Той мигновено се превърща в успех.

Photo of David Sprüngli.
Print of the original factory.

1847: Първа шоколадова фабрика

Шпрюнгли бързо се разраства, отваряйки фабриката Schleiftobel в Хорген през 1847 г. Ароматът на шоколад се понася във въздуха, при стартиране на производството.

Втора половина на 19-ти век

Шоколадови предприемачи

1859: Нова сладкарница

Давид Шпрюнгли разширява бизнеса и започва да работи от собствено име. Той открива втората сладкарница на Paradeplatz - известната вече като Confiserie Sprüngli (Сладкарница Шпрюнгли). Елегантният интериор бързо намира одобрение сред местните жители, което я превръща в популярно място за срещи.

Drawings of early Lindt buildings.
Lindt conching machine and its inventor Rodolphe Lindt.

1879: Изобретението на „коунчинга”

Рудолф Линдт, син на фармацевт, тъкмо открива малка сладкарница в Берн през 1879. В началото, малко след отварянето си през 1879 г., шоколадовата компания Rod Lindt и синове произвежда само твърд, горчив шоколад. Линдт продължава да експериментира, докато един петък вечер, след месеци изпитания той си тръгва от фабриката, без да изключва машината за разбъркване на шоколад. Машината работи цяла нощ и през целия уикенд. Намереният в понеделник шоколад Lindt, бил деликатно гладък и с вкус, както никога досега. Шоколадът бил променен завинаги. Това е началото на несравнимо кремообразния, световноизвестен шоколад Lindt.

Тайната на този кремообразен шоколад е изцяло в процеса на "коунчинг", създаващ фино-топяща се текстура чрез равномерно съчетаване на какаово масло, какаова маса и други съставки като захар и мляко на прах. Техниката на продължително разбъркване „коунчинг” на Линдт, създава толкова топъл и толкова ароматен топящ се шоколад, на който е невъзможно да се устои. Това е началото на шоколадова революция. И днес, „коунчингът” все още се използва от производители на шоколад от цял ​​свят.

1892: Разделянето на братята

Когато Рудолф Шпрюнгли-Аман се оттегля, той разделя компанията между двамата си сина Йохан Рудолф Шпрюнгли-Шиферли и Дейвид Робърт Шпрюнгли-Бауд. Йохан Рудолф поема фабриката в Килхберг, докато по-малкият му брат получава двата сладкарски магазина в Цюрих.

Painting of Rudolf Sprüngli-Ammann.
Drawing of the newly built Lindt factory.

1899: Раждането на Lindt & Sprüngli

Когато Линдт открива тайната на шоколада си през 1879 г., тя на практика поставя Швейцария на картата като първокласен производител на шоколад. Шпрюнгли го забелязва и с нараснал интерес открива колега, ценител на шоколада.

Двамата предприемачи се срещат едва през 1899 г. Йохан Рудолф Шпрюнгли току-що е завършил строителството на по-голяма фабрика, за да увеличи производството в Килхберг-Бендликон, мястото на днешната централа. В Берн, голямото търсене на кремообразния шоколад на Рудолф Линдт започва да претоварва малките стари производствени мощности на Линдт.

Така че, когато Шпрюнгли предлага да купи компанията за внушителните 1,5 милиона златни франка - включително персонала и тайната рецепта - Линдт се съгласява при условие, че той все още има думата в бизнеса. Така се заражда идеалното партньорство. Оттук нататък двете фирми започват да съществуват рамо до рамо: Sprüngli и Lindt & Sprüngli - или, както е било официално по онова време, „Акционерно дружество & Обединение Бернер Цюрихска шоколадова фабрика Линдт & Шпрюнгли“.

1900

Началото на века

Новият век започва силно за Lindt & Sprüngli, въпреки че има и своите предизвикателства. Въпреки Първата световна война, швейцарската шоколадова индустрия процъфтява, като Lindt & Sprüngli играе съществена роля в нейния успех. До 1915 г. по-голямата част от продукцията се изнася в чужбина. По време на Втората световна война Lindt & Sprüngli издържа на тежките времена, без да жертва стандартите си. Благодарение на тази отдаденост на качеството, в края на войната – по случайност за 100-годишнината на компанията - продажбите отново нарастват бързо.

1920: Първи филиал в чужбина

През 20-те години на миналия век, Lindt & Sprüngli за първи път разширява дейността си в чужбина, като създава изпълнителни агенции в Германия и САЩ. През 1928 г. се основава първото собствено дъщерно дружество в Берлин с фабрика за лицензирано производство.

Horse and carriage chocolate delivery.
Втора половина на 20-ти век

Международно разширяване

Компанията продължава да се развива на всички ключови пазари със собствени дъщерни дружества или дистрибуторски предприятия. Днес Lindt & Sprüngli е номер 1 на световния пазар на първокласни шоколади и добре познат с шоколадовите си класики.

Lindt Bâtons Kirsch box.

1932: Bâtons Kirsch

1932 г. на пазара излиза истинската швейцарска класика “Bâtons Kirsch” (пияни вишни), които и до ден днешен са истински успешен продукт на Lindt & Sprüngli.

1945 Lindt chocolate advert.

1945: 100 Years of Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli turned 100 and celebrated the big anniversary with a 12-part advertising series. The anniversary coincided with the end of the war and chocolate consumption picked up again. 

1945: 100 години Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli навършва 100 години и отпразнува годишнината с рекламна кампания от 12 серии. Годишнината съвпада с края на войната и потреблението се повишава отново.

1945 Lindt chocolate advert.
Early Lindor bars.

1949: Шоколадово злато – Lindor

След войната, нашите Майстори на шоколада Lindt искат да създадат нещо божествено, което да повдигне настроението на клиентите. Те започват да експериментират с рецептата, докато през 1949 г. не постигат толкова изключително гладък шоколад, че може да се сравни само с разтопеното злато. Наречен е Lindor (от or – злато). Lindor се свързва с емблематичните бонбони, които се появяват 20 години по-късно, но първо се появява като шоколад - с деликатно топящ се пълнеж. Любопитно ли ви е да научите повече за историята на Lindor?

прочети още

1952: Скоклива изненада - Златното Зайче Lindt

През 1952 г. на рафтовете за първи път се появява Златното Зайче Lindt. Вдъхновен от дъщеря си, Майстор на шоколада Lindt създава зайче от шоколад, увива го в златно фолио, за да заблести, и връзва червена панделка около врата с малко звънче, за да не се загуби никога повече. Днес Златното Зайче Lindt е великденски символ, напомнящ, че пролетта е наблизо. Искате ли да научите цялата приказна история на Златното Зайче Lindt?

Прочети още
Gold bunny with baby bunny.
Early Lindor truffles.

1969: Световен фаворит - бонбони Lindor

През 1969 г. Lindt & Sprüngli пускат първите бонбони Lindor, като част от коледна промоция. Те се превръщат веднага в успех и клиентите остават разочаровани, че те свършват след края на празниците ...

1979: Шоколадова класика

Преди края на десетилетието, през 1979 г., Lindt's Connaisseur Pralines се разширяват в собствена линия, създавайки първокласна колекция от шоколадови бонбони за много специални поводи.

Connaisseur chocolate box.
Historical Lindt Excellence Bar from 1989.

1989: Excellence

През 1989 г. е създадена още една класика. Lindt & Sprüngli представя изключително тънките тъмни шоколадови барове Excellence с интензивните си и елегантни аромати и фина текстура.

2000

Бъдещето на Lindt & Sprüngli

В Lindt & Sprüngli сме се посветили да създаваме нови свежи вкусове, които вдъхновяват нашите потребители, като същевременно предлагат най-високото качество във всеки от тези продукти. Краят на века се характеризира с придобиването на Russel Stover в САЩ (2014 г.) и богатството от нови вкусни творения и вълнуващи инициативи, които приближават света на Lindt до вас.

Производители на какао по време на обучение организирано от Lindt Фермерска програма

2008 Lindt & Sprüngli Фермерска програма

Устойчивостта е неразделна част от корпоративната философия на Lindt & Sprüngli и е здраво заложена в нейната стратегия - от снабдяването с какаовите зърна, до крайния шоколадов продукт. От 2008 г. Фермерската програмата Lindt & Sprüngli е израз на този ангажимент за устойчивост.

Прочети още

2009: Голям шлем

Швейцарският световен шампион по тенис Роджър Федерер става посланик на марката Lindt & Sprüngli през 2009 г. През същата година компанията разширява мрежата си от магазини за търговия на дребно в световен мащаб, правейки шоколада Lindt достъпен за по-широка аудитория.

Roger Federer with Lindt master chocolatiers at Retail Store Opening.
The Lindt chocolate teddy.

2011: Lindt Коледна магия

Lindt Teddy е създаден през 2011 година, за да внесе повече вълшебство за празниците.

2013: Фондация Lindt Cocoa

През 2013 г. Lindt & Sprüngli основават фондацията Lindt Cocoa, за да се подобрява социалната и екологичната среда, свързана с производството на шоколад. Осигурявайки устойчиво селско стопанство, Фондация Lindt Cocoa допълва съществуващите усилия, предназначени да подобрят условията на живот и труд на производителите на какао.

прочети още
Lindt какаови производители
Inside the Home of Chocolate.

2020: Домът на шоколада

През 2013 г. благотворителната фондация Lindt Chocolate Competence стартира визионерски проект в Килхберг, Швейцария. Едва през 2020 г., по време на 175-та си годишнина, Lindt & Sprüngli отваря вратите на Дома на шоколада. Той се намира се в централата в Килхберг, в него се помещава интерактивен музей на шоколада, изследователски и пилотен завод, най-големият магазин за шоколади в света, кафене и шоколатерия, създадена специално за шоколадови курсове. Като Дом на шоколада, не е изненада, че там се намира и един от най-големите шоколадови фонтани в света!

Днес Lindt & Sprüngli е име на семейство - символ на блаженство, качество и сладка наслада - в целия свят. Световен лидер в производството на първокласен шоколад, ние имаме представителства в повече от 120 страни, с 11 производствени заводи в Швейцария, Европа и САЩ. Въпреки растежа си, Lindt & Sprüngli все още е местна компания - всъщност швейцарците остават най-верните ни потребители, като всеки гражданин консумира средно по един бонбон Lindor на ден.

прочети още

2020: Chocolate delight

Lindt & Sprüngli opened its doors to the Home of Chocolate, a museum and chocolate factory in one, to celebrate our 175th anniversary. Located at the headquarters in Kilchberg, it houses interactive exhibits, a research and display production facility, the world’s largest chocolate shop, a café and chocolateria designed specially for baking courses. As the Home of Chocolate, it’s no surprise that it also has one of the world’s largest chocolate fountains! Today Lindt & Sprüngli is a household name signalling bliss, quality and sweet delight the world over. A global leader in premium chocolate, we are established in more than 120 countries with manufacturing plants in the US and various locations in Europe. Despite our growth, Lindt & Sprüngli are still a homegrown company – in fact, the Swiss remain our biggest champions with each citizen consuming on average one Lindor truffle a day. 
1845: Early success