Начало на Златното Зайче Lindt

Облечено в златно палтенце, с червена панделка на вратлето и златно звънче: създадено е зайче, което тя винаги може да намери.

Всичко започва с малко момиченце и зайче

Историята разказва, че един Великден малката дъщеря на Майстор шоколатиер забелязва зайче в дългата трева, докато семейството има традиционен великденски обяд. Развълнувана, тя пита дали може да излезе навън, за да играе с него. Баща й се съгласява, но докато момиченцето излезе, зайчето бързо изчезва в храстите с едно помахване на опашката.

Дни наред тя е със съкрушено сърце. Баща й мислил дълго и упорито как може да я развесели, преди да го осени чудесна идея. Той решава да изработи зайче, за да може дъщеря му винаги да намери своя малък приятел: така се ражда Златното Зайче Lindt. Всяка година след това дъщеря му с нетърпение очаква да открие малкото си Златно Зайче в градината.

Със златното си палтенце и малкото звънче, завързано с червена панделка, Златното Зайче Lindt грее, приветствайки пролетта и озарява всяка великденска маса.

A young girl with the Lindt gold bunny.
Melted chocolate bunny.

1952: Великденските традиции тогава

Първото Златно Зайче Lindt е създадено през 1952 г. в Германия. Благодарение на Рудолф Линдт и неговата машина за продължително разбъркване, шоколадът може да се разтопи достатъчно гладко, за да покрие всякаква форма и да създаде кухи шоколадови фигури. Фигури, точно като нежно топящото се, носещо наслада шоколадово зайче, обвито в очарователното емблематично златно фолио, с червена панделка и златно звънче около вратлето. Дългогодишната традиция на символа на зайчето прави шоколадовите зайчета моментален хит в Германия, но им отнема известно време да прескочат границата в Швейцария и Австрия.

1990: Скок през границата

През 1994 г., малко повече от четири десетилетия след първоначалната му поява, Златното Зайче Lindt започва да се предлага и на швейцарските и австрийските рафтове, а през 1996 г. Златното Зайче заминава на по-далечни пътувания до Великобритания и САЩ. През 1997 г. нашето Златно Зайче става достъпно и в Австралия.

Gold bunny in a basket.
Gold bunny on a bed of flowers.

2000: Ново десетилетие, нови пътешествия

Златното Зайче Lindt стига до Латинска Америка за Великден през 2002 г. и подскача още по-далеч до Русия и Хонконг през 2004 г. След това прави скок-подскок и към Близкия изток, където нашето Златно Зайче пристига през 2007 г. Днес, около 150 милиона Златни Зайчета Lindt се произвеждат всяка година в над 50 страни по света. Ако ги подредите едно зад друго, те биха обхванали разстоянието от централата ни в Килхберг, Швейцария до Сан Диего, Калифорния - това са 9 800 километра!

Изработен от сърце

В Lindt всяко творение е изработено с прецизност и грижа. От началото до края, отнема около час, за да оживее едно шоколадово зайче. След като покрием калъп с фин шоколад, нашите зайчета се оставят да се охладят при оптимална температура, за да постигнем перфектния блясък и хрупкав щрих.

След това всяко зайче се увива в брандирано златно фолио и се заглажда от облечените в ръкавици ръце на Майсторите на шоколада. Като последен любящ завършек, всяко зайче Lindt получава червена панделка и звънче, поставени ръчно.

Master chocolatier finishing a gold bunny.

Вижте как се изработва Златното Зайче

Надникнете зад завесата на създаването на Златното Зайче Lindt и открийте тайната за създаването на нашето разкошно, сладко лакомство. Научете как се изработва изкусно и облича в емблематичното си златно палтенце. Без значение дали става въпрос за Златно Зайче от 100 г или 1 кг - всички се третират с внимание и са създадени с гордост и страст.

Basket of chocolate eggs and bunnies.

За всеки повод

Нашите златни зайчета се предлагат в шест различни размера: 10гр, 50гр, 100гр, 200гр, 500гр и 1 кг. Най-малките са идеални за декориране на маси и великденски кошници, докато най-голямото ни зайче е най-добрият център на внимание за всеки повод. Забавен факт: нашето Златно Зайче от 1кг. Lindt, е изцяло увито на ръка, както е и ръчно полирано и украсено с панделка.

За всеки вкус

Тъй като оригиналното Златно Зайче от млечен шоколад показва такъв успех, Майсторите на шоколада Lindt предложиха три други вкуса, от които да избирате. Златните зайчета се предлагат в тъмен, бял и лешников шоколад, обозначен от панделки в различни цветове. Потърсете бели панделки, ако желаете бял шоколад, кафяви панделки за по-наситения вкус на тъмен шоколад и зелени - за добавената хрупкавост на лешника.

Collection of dark, milk, hazelnut and white chocolate bunnies.
Two gold bunnies with leopard print.

Великденски традиции днес

Златното Зайче днес е разпознаваемо по целия свят. От началото си през 1952 г., появата на нашите Златни зайчета преминава през годините на благодат, оставайки близо до оригиналния стил. Понякога обаче промените са хубаво нещо. През 2015 г., в допълнение към нашето емблематично Златно Зайче, произведохме специално издание на Златното Зайче, увито във фолио с леопардов принт и зеброва шарка. Те бяха последвани от други ограничени издания на цветя. Шоколадовите изделия от Майсторите на шоколада винаги търсят нови начини да изненадат потребителите. Какво ли ще бъде следващото?